Gedragstherapie hond, Gedragstherapie paard, sportmassage paard, Chris Irwin, horsemanship, Bach bloesems dieren, Ayurveda dieren

All Two Fours                          

Holistische coachingspraktijk voor mens, paard en hond

COACHING BIJ ZIEKTE & ROUW HUISDIER IN NEDERLAND

De impact van het overlijden van een huisdier wordt in ons nuchtere landje veelal onderschat. Zowel door de mensen wie het overkomt, als hun omgeving. In landen als Engeland en de VS is ‘pet bereavement counseling’ ( coaching bij overlijden van een huisdier) al langer ingeburgerd. Nu heeft Nederland ook een specialist op dit gebied waar huisdiereigenaren bij kunnen aankloppen.

Anita van Adelsbergen werkt al 10 jaar als gedragscoach en (sport) masseur voor honden en paarden. Ze weet door het overlijden van haar eigen hond, met wie ze een telepathische band had, als geen ander hoe het voelt als je hond ernstig ziek wordt of overlijdt. Met name als baasjes de moeilijke beslissing moeten nemen een hond te laten inslapen, kan dat een enorme impact op het leven van de mensen zijn. Zo erg zelfs dat er een depressie door kan ontstaan. Vaak komen er een aantal dagen of weken na het overlijden schrijnende vragen voorbij zoals ‘Heb ik er wel goed aangedaan? ‘ ‘Heb ik wel alles geprobeerd?’. Deze schuldgevoelens zorgen er vaak voor dat men in het hoofd in een soort vicieuze cirkel terecht komt.

De coaching zorgt ervoor dat men in staat is die vragen te stellen die ook daadwerkelijk de situatie weergeven waar het dier zich in bevindt of bevond. Ook als een dier ziek is, is dit vaak voor een eigenaar lastig om mee om te gaan. Daarom kan men ook terecht voor coaching als het dier ziek is om een goede afweging te maken wat het beste is voor de hond of kat. Anita van Adelsbergen verloor haar eigen hond door nierfalen na een blaasontsteking. Jarenlang verzorgde ze haar hond die inmiddels een blaasstoma had gekregen. Dat een stoma niets is om bang voor te zijn, kan ze inmiddels aan andere hondenbezitters overbrengen. “Het is vaak het ‘niet weten’ wat onzekerheid oplevert voor veel baasjes. Ik hoop dat ik door mijn ervaring als hondenbezitter en als coach mensen en hun dieren verder kan helpen.”

Anita volgde in Engeland een speciale opleiding tot ‘pet bereavement counsellor’ en een opleiding over depressie bij rouw. In de meeste gevallen volstaan 1-3 consulten om mens en dier verder op weg te helpen. Skype consulten zijn ook mogelijk