Holistische praktijk voor mens en dier

Ayurveda is een eeuwenoude geneeswijze uit India. Aangepast aan de moderne wereld kunnen we deze holistische leefwijze zeer goed gebruiken! Voor mens en dier!

Wat is Ayurveda?

Het woord 'Ayurveda' komt uit het Sanskrit en betekent letterlijk 'de kennis van het leven'. Zoals alle holistische tradities gaat het uit van een balans tussen lichaam, geest en ziel. Ayurveda ontstond 2500 jaar geleden in India op basis van klassieke teksten zoals de Caraka Sumhita. Vandaag de dag zijn er India en andere omringende landen gespecialiseerde ziekenhuizen die Ayurveda met de Westerse geneeskunde combineren. Een unieke mix!

De doshas

De doshas spelen een grote rol in de Ayurvedische geneeskunde. Ieder mens bezit kenmerken van 1 of meerdere doshas: vata, pitta, kapha. De start van iedere Ayurvedische therapie is dan ook het vaststellen van jouw dosha (of dat van je dier), zowel op  lichamelijk als mentaal vlak. Daarna kan er gestart worden met de therapie, of dat nou voeding betreft of coaching. Alles gaat in overleg met jouzelf. Om zoveel mogelijk profijt te hebben van de Ayurveda, is een integrale aanpak het beste.

Voeding

Voeding is een belangrijk aspect binnen de Ayurveda. Dit betekent niet dat je allemaal dure supplementen moet gaan kopen! Juist niet. Vers voedsel gebaseerd op de Ayurvedische richtlijnen en passend bij jouw dosha (of dat van jouw dier) zijn belangrijk voor het hanteren van een gezonde leefstijl. Zo zijn er sommige combinaties die je beter niet samen kan eten, bijvoorbeeld zuivel en vlees. En dient jouw maaltijd te bestaan uit de 6 smaken zoet, zuur, zout, scherp, bitter en samentrekkend. Lastig? Nee hoor, een traditionele Indiase maaltijd heeft sowieso al alle 6 smaken. Een chutney is een makkelijke manier om meteen alle smaken in een keer binnen te krijgen. Of het bekende 'chyavanprash' een soort marmelade gebaseerd op de amla vrucht en specerijen en kruiden.

Ik studeerde Ayurveda in Nederland en Duitsland. Uniek is mijn specialisatie voor dieren. De Europese Ayurveda Akademie in Duitsland is de enige opleiding in de wereld die een uitgebreide opleiding biedt op het gebied van honden, paarden en katten. Tevens volgde ik een gespecialiseerde cursus in de Ayurvedische manuele therapie, waardoor ik de humane sportmassage technieken kan combineren met de marma punten uit de Ayurveda massage

Naast mijn werk met Ayurveda, schrijf en vertaal ik ook over Ayurveda. Ik weet er dus erg veel van en heb kennis van de Sanskrit termen. Door mijn eigen achtergrond kan ik ook het Hindi/Urdu verstaan waardoor ik op de hoogte kan blijven van alle ontwikkelingen. 

Ayurveda is niet zweverig! Het staat met beide benen op de grond en ziet de wereld als een geheel.Het ziet de menselijke anatomie dan ook niet als verschillende orgaansystemen maar het kijkt naar de opbouw van weefsels en het functioneren van de uitscheiding en spijsvertering. Het bereiken van een goed 'agni' (het verteringsvuur), het voorkomen van 'ama' (onverteerd spul) en het bereiken van 'ojas' (een stralend aura) is het doel van de Ayurvedische therapie.

0